WHY ONIONS MAKE YOU CRY??


Cutting onion


Unless you've avoided cooking, you've probably cut up an onion and experienced the burning and tearing you get from the vapors it produces. When you cut an onion, you break cells, releasing their contents. A chemical process results, eventually releasing a compound that causes you to tear up when you're slicing and dicing.

Chyba że unikniesz gotowania, prawdopodobnie podciąłeś cebulę i doświadczyłeś palenia i rozdarcia, które dostałeś z wytwarzanych oparów.             Kiedy tniesz cebulę, zrywasz komórki, uwalniając ich zawartość. Wyniki procesu chemicznego powodują, że ostatecznie uwalnia się związek, który powoduje rozdzieranie podczas krojenia i ścinania.

STOP CRYING

Cutting onion

There are a few ways to stop the chemical process that causes you to cry when you cut an onion, including:
  • Cook the onion. This process inactivates the enzyme, so while the smell of cooked onions may be strong, it doesn't burn your eyes.
  • Wear safety goggles or run a fan. This actually prevents the vapors from the compound entering your eyes -- or at least blows the compound's vapors safely away.
  • Refrigerate your onion before cutting it. Doing so slows reactions and changes the chemistry inside the onion. You can accomplish the same thing by cutting the onion under water.
  • Use stainless steel. The sulfur-containing compounds also leave a characteristic odor on your fingers. You may be able to remove or reduce some of the smell -- and tears -- by wiping your fingers on a stainless steel odor eater.              

    PRZESTAŃ PŁAKAĆ
    Istnieje kilka sposobów na powstrzymanie procesu chemicznego, który powoduje, że będziesz płakać podczas cięcia cebuli, w tym:
    
    Przygotuj cebulę. Proces ten dezaktywuje enzym, więc zapach gotowanych cebuli może być silny, nie spala oczu.
    Noś okulary ochronne lub uruchom wentylator. To rzeczywiście zapobiega parom ze związku wprowadzanego do oczu - lub przynajmniej wysadza bezpiecznie pary związków.
    Chłodzić cebulę przed jej pocięciem. Powoduje to spowolnienie reakcji i zmienia chemię wewnątrz cebuli. Możesz to osiągnąć przez cięcie cebuli pod wodą.
    Użyj stali nierdzewnej. Związki zawierające siarkę pozostawiają na palcach charakterystyczny zapach. Możesz usunąć lub wyeliminować niektóre zapachy i łzy - wycierając palcami na nieprzyjemnym zapachu ze stali nierdzewnej.

Komentarze

Popularne posty